Ferencváros
    Ferencváros
Ferencváros   - Szórakozás, vendéglátás
 
Kérem válasszon az alábbi alkategóriák közül:
cukrászdák hobby rendezvények, események
egyéb kávézók, csokizók sörözök, borozók
éttermek múzeumok színház
film, zene pizzériák és pékségek
 
  színház
 
 Művészetek Palotája Kft.
Város: 1095. Budapest
Utca: Komor Marcell utca 1. 6137
Telefon: 06 1 555-3000
Fax: 06 1 555-3009
Mobil:
Weblap: www.mupa.hu
E-mail: info@muveszetekpalotaja.hu
Tevékenységi körök:
        *  Szórakozás, vendéglátás - film, zene
        *  Szórakozás, vendéglátás - színház
Bemutatkozás:

A Művészetek Palotája elnyerte az építészeti, illetve ingatlanfejlesztési Oscar-díjként számon tartott „FIABCI Prix d’Excellence 2006” kitüntetést az úgynevezett „specialized” kategóriában, amelyben a nagyközönségnek termékeket és szolgáltatásokat kínáló épületeket – oktatási és közművelődési intézményeket, könyvtárakat, repülőtereket stb. – díjazzák. Az 1951-ben alakult, 56 országot átfogó FIABCI (Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség) minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj-pályázatot (Prix d’Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztéseinek kiválasztása és jutalmazása.

Az elbírálás fő szempontja az, hogy „milyen mértékben szolgálja az adott ingatlanfejlesztés a társadalmi érdekek érvényesülését”, mennyiben javítja a megvalósult létesítmény az adott település lakosainak életkörülményeit, s miként elégíti ki a felhasználó igényeit. A Millenniumi Városközpont fejlesztésében fontos szerepet játszó kulturális együttesért megítélt elismerést a beruházó, a kivitelező, a tervező és az üzemeltető cégek vezető képviselői 2006. május 29-én Bangkokban, nagyszabású ünnepség keretében vehették át.

Az épületnek – a művészeti ágak együttes jelenlétét megfogalmazó alapkoncepciónak megfelelően – vannak állandó lakói: a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár, valamint a Nemzeti Táncszínház. Ugyanakkor a közös tető alatti terek, például a keleti harmadban elhelyezkedő épületrészben található, közel ötszáz személyes színházterem, a több mint 1800 férőhelyes, korszerű Nemzeti Hangversenyterem és más, reprezentatív multifunkcionális helyiségek a magyar kulturális és gazdasági élet valamennyi szereplője számára nyitva állnak. A házban az itt „otthonos” fő műfajok – a zene, a tánc és a képzőművészet – nemzetközi élmezőnyének tagjai, világsztárok mellett a feltörekvő tehetségek is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Meghívásuk, szerződtetésük, bemutatásuk a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által a ház üzemeltetésére, programjainak összehangolására létrehozott Művészetek Palotája Kft. feladata.

A ház megjelenése – a Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda munkája –, a kivitelezés magas minősége és a XXI. századi technikai háttér a legmagasabb színvonalú és igen nagyméretű produkciók befogadását is lehetővé teszi. Mindennek köszönhetően Közép-Európa egyik legszínesebb, legpezsgőbb életű kulturális és társadalmi központja működhet a Duna partján. A Millenniumi Városközpont nagyszabású fejlesztési programja szerint a pesti Duna-partra álmodott épületekkel, intézményekkel egy sokfunkciós, egyedülálló építészeti látványosság valósul meg Budapest IX. kerületében. A Millenniumi Városközpont részeként, a Nemzeti Színház szomszédságában, 10 030 négyzetméternyi területen áll a Művészetek Palotájának épületegyüttese.

Művészetek Palotájához fogható kulturális beruházásra 150 éve nem volt példa hazánkban. A projekt teljes költségvetése nettó 31,298 milliárd forint, pénzügyi konstrukciója az Európai Unióban gyakran alkalmazott PPP (Public Private Partnership) struktúrához hasonlít. A magán- és a közszféra hatékony együttműködése révén megszületett új kulturális létesítmény ahhoz is hozzá kíván járulni, hogy Magyarország Közép-Európa regionális kulturális és turisztikai központjává váljon.

A Művészetek Palotája épületegyüttesének generálkivitelezője, az Arcadom Építőipari Rt. 2002. március 23-án vette át a munkaterületet, és 2002. augusztus végén látott hozzá az alapozási munkálatok elvégzéséhez. A vasbeton szerkezet – a kivitelezési ütemtervnek megfelelően – 2003 októberére elkészült. Az ennek kapcsán megtartott bokrétaünnepséget dolgos hétköznapok követték, és folytatódtak az épületegyüttes 2003 júliusában megkezdett színháztechnikai munkálatai. A belsőépítészeti kivitelezés novemberi indítása után a ház lassan belülről is ünneplőbe öltözött. A homlokzat lezárását, az épület közműellátását és a külső környezet kialakítását az épületegyüttes átadása és teljes körű beüzemelése követte 2004 őszén. A Művészetek Palotája 2005. január 8-ától próbaüzemben működött, de már ekkor is értékes, izgalmas koncertekre várták a látogatókat, majd a 2005. március 14-ei ünnepi nyitó hangverseny után szélesre tárta kapuit a nagyközönség előtt.

Az épület

A Művészetek Palotájának látványos épülettömbje több mint 10 000 négyzetméter alapterületen áll a Lágymányosi híd pesti hídfőjénél, a Nemzeti Színház szomszédságában. A ház teljes belső alapterülete 64 000 négyzetméter: ha ugyanabban a pillanatban minden részét megtöltené a publikum, egy közepes lélekszámú falu teljes lakossága, mintegy 4500 személy lehetne jelen benne. A közös tető és az ugyancsak közös, impozáns előcsarnok a három fő egység, a Ludwig Múzeum, a Nemzeti Hangversenyterem és a magas akusztikai igényeknek is megfelelő színházterem, a Fesztivál Színház, valamint ezek kiszolgálórészei mellett egész napos programlehetőséget kínáló, a közönség számára rendelkezésre álló helyszíneket foglal egybe: büféket, éttermet, kávéházat, csodálatos panorámateraszokat, CD- és könyvesboltot.

Fényképek:

Városunk
 

ECDL tanfolyamok
Start Oktatási Stúdió Kft. ECDL
Cégtudor
cegtudor.hu
Auchan - a sikermarket!
HyperLink
MAGYAR HÍRLAP
HyperLink
ECHO-FITNESS
HyperLink
HÍD TV
HyperLink
Fényreklám
HyperLink
Digi-Pro Kft.
HyperLink
REHAU ablakok
HyperLink
Leszokni a dohányzásról
HyperLink
Pátria TV
HyperLink
MEDICAL CENTER
HyperLink
Copyright (c) 2007. Cool Soft Kft. Minden jog fenntartva.